Henrik voksede op i en familie der var interesseret i foto og allerede i teenageårene begyndte han selv at fotografere. I folkeskolen valgte han fotolære som tilvalgsfag og lærte her at arbejde i et mørkekammer. Siden den tid har foto altid været en del af livet for Henrik.
De første mange år var fotografering en hobby. Han kunne lide at fotografere og arbejde med sine billeder, men det var ved siden af en karriere som biolog og forsker. Det ændrede sig i år 2000, hvor Henrik besluttede at gøre fotograferingen til sin levevej. I starten ved at skrive bøger og artikler om fotografering. I 2009 åbnede han sit eget fotogalleri hvorfra han sælger sine billeder og bøger, og det lever han af i dag.
HELSINGØR 2023
Galleriet fylder 14 år
I år er det 14 år siden at Galleriet åbnede første gang. Det er fantastisk at kunne arbejde med det man det man allerhelst vil, så jeg føler mig meget priviligeret siger Henrik Schurmann
FORNØJET 2021
Henrik udgiver eget magasin
Når man tager gennem mange år tager billeder bliver billedarkivet efterhånden enormt, og henrik tænkte at det ville være rart at vise nogle af dem på andre måder end som store fotostater til væggen. Hermed var ideen til et magasin født.
Galleriet udgiver nu magasinet Fornøjet hvor Henrik samler billeder indenfor et emne. Det første nummer udkom i 2021. Det handlede om kysten. Sidenhen er der kommet flere til, bl.a. “Stier og veje” og “Island” og det er meningen at der kommer flere når inspirationen melder sig.
ISLAND 2017
Rejser til Island
Gennem årene er det blevet til mange rejser til Island. Fotorejser til dette fantastiske land kan man ikke få nok af. Landskaberne er unikke og det er en fryd at komme der og vente på det rigtige lys og den rigtige komposition til endnu et billede til samlingen.
Foto Henrik Bjerregrav
BORNHOLM 2018
Danske kyster
Henrik har altid være tiltrukket af kyster, og så er det jo heldigt at bo i et lille land med 7000 km kyststrækning. De danske kyster er meget forskellige. Her er alt fra stenstrande til fint sand eller bratte klinter. Når man færdes ved kysten kan man altid finde et motiv – der er nok at tage af.
ASIEN 2018
Rundt i Asien
På en rundtur i Asien besøgte Henrik Vietnam, Tailand, og Indonesien. Det vrimler med motiver i de lande, og når man rejser i flere måneder, er der også tid til at få det hele med. Min erfaring viser, at det først er når jeg har tid til at arbejde med et motiv, at der kommer noget godt i kassen. Selvfølgelig er der situationer hvor det første billede bliver det bedste, men som regel kræver det mere tid, især i landskabsfotografering.
ISLAND 2017
Islandske heste
Den Islandske hest er noget helt særligt. Jeg har fotograferet dem mange gange, både i Island og også i Danmark, hvor den er ganske udbredt. Vi har endda en i familien.
Foto Henrik Bjerregrav
DOLOMITTERNE 2017
Fotograf på rejse
At leve som landskabsfotograf giver mange unikke oplevelser. Mange af rejserne foregår i bil og indimellem finder man fantastiske steder at parkere for natten. Her er vi i Dolomitterne i 2017, en tur der gav fantastiske bjergmotiver med dramatiske klippeformation. Den slags landskaber byder altid på drama og mystik, der på ingen måde minder om landskaberne i det flade hjemland.
SVERIGE 2016
Kanoture
Kanoture er en af de absolut bedste måder at få gode billeder. Når man opholder sig i naturen i mange døgn, får man det hele med. Smukke solopgange og -nedgange, samt hele dagen til at følge naturen enten fra en kano eller på land ved søbredden. Og hvis man sover let, er der også meget at hente om natten i de lyse nordiske nætter.
ISLAND 2012
Lavamarken
Island har mange særprægede landskaber. I de mosbegroede lavamarker finde man et utal af motiver, og indimellem er der en fotograf der stikker hovedet frem.
NORGE 2012
Norges længste elv
Henrik har altid været glad for at fotograferer vand, både vandløb, søer og havet. På en tur i Norge tilbragte han meget tid med at fotograferer Glomma, som er Norges længste elv. Her er det nær Røros som er tæt ved starten på dette mægtige vandløb.
NORGE 2012
Højfjeldet
De nordiske lande har en særlig plads i Henriks hjerte. De er fascinerende at besøge de Norske fjelde og bevæve sig op over trægrænsen. Her blomstre de smukkeste små fjeldplanter, så har man øje for detaljerne er der altid billeder at tage.
FORÅR 2011
Anemoneskoven
Hvis man kikker i Henriks fotoarkiv er det motiv der er allerflest af anemoneskoven. Her er nærbilleder, oversigtsbilleder og alle mulige andre måder at fotografere anemoner på. I galleriet findes også et meget populært billede af anemoneskoven, et billede der pynter og skaber forårsstemning i mange hjem.
USA 2010
Store landskaber
Helt fra jeg var ung har den Amerikanske fotograf Ansel Adams været en stor inspirationskilde. De landskabsbilleder han tog og især hans billedbehandling, har jeg studeret nøje. I 2010 fik jeg mulighed for selv at prøve kræfter med de store landskaber i Yosemite Nationalparken i Californien, og besøge Ansel Adams galleri i bunden af dalen. Det var en fantastisk rejse, som jeg meget gerne vil gentage.
KRONBORG 2008
Billeder af Kronborg
I forbindelse med arbejdet til bogen “Strandvejen fra oven” skulle jeg bruge et specielt billede af Kronborg. Jeg lejede en lift der kunne hejse mig de godt 20 meter op ved siden af flaget så jeg kunne få et billede af Dannebrog, med Kronborg i baggrunden.
Billedet jeg tog den dag, er et af de mest populære billeder der findes af Kronborg, og det kan købes som postkort og magnet både i mit eget galleri og på slottet.
ROSKILDE 2007
Fra oven projektet
Henrik blev i 2006 fotograf på et stort fra oven projekt, som skulle starte med København fra oven. Det er blevet til mange timer i et lille fly over København, og sidenhen resten af Sjælland. Fra projektet kom der flere bøger, men “København fra oven” er den bedst sælgende. Den er siden udkommet i en 2. udgave og den sælger stadig rigtig fint.
FOTOOPLEVELSER 2004
Fuglefoto
Henrik tager i dag mest landskabsfoto – men fugle og fuglefoto har altid været en del af det. Det er noget fascinerende ved at opleve fuglene og få billeder af dem.
Hornbogasöen i Sverige kan give unikke oplevelser med traner i foråret.
GRØNLAND 2002
På besøg hos Siriuspatjuljen
På en grønlandsekspedition lagde vi turen forbi Siriuspatruljens hjemsted, Daneborg. Her blev vi vist rundt og fik lov at klappe de seje hunde – hvilken ære.
GRØNLAND 2002
På besøg i Danmarkshavn
Henrik har deltaget i adskillige videnskabelige ekspeditioner i Østgrønland. På de første var han med som videnskabsmand, men senere som fotograf. Arbejdet bestod i at dokumentere forskernes arbejde, og tage billeder af de fantastisk landskaber.
Når man er så lang nordpå sejler man ikke bare forbi – så her er vi på høflighedsvisit i Danmarkshavn – en lille vejrstation, bemandet med syv mand.
EIDOS WILDLIFE 1998
Naturfilm
Henrik var en del af et naturfilmsselskab fra 1998 og 10 år frem. Vi var tre biologer (Charlotte Munksgaard, Jørn Madsen og Henrik Schurmann) der gerne ville lave seriøse naturfilm fra Danmark. Det var en fantastisk tid og efter tidens standard, kom der gode film ud af det, fra mange dele af Danmark og Grønland.
NEW ZEALAND 1987
Fotorejse
En rundrejse i New Zealand i 1987 er en af de helt store oplevelser i Henriks hukommelse. Sammen med to biologvenner rejste han rundt i 3 måneder for at fotografere og opleve dette fantastiske land.
På rejsen besøgte de også Fiji øerne i Stillehavet samt Australien
Henrik er i færd med at fotograferer den New Zealandske kea (bjergpapegøje).
Det var dengang der endnu var hår på hovedet 🙂
GRØNLAND 1984
Rensdyr i vildmarken
Den første større opgave for Henrik som fotograf var at dokumentere en tur til Grønland. I to måneder havde vi sat lejr nær indlandsisen i Kangerlusuaq. Vi var 9 biologistuderende der havde sat os for at studere rensdyrene i området. På dette tidspunkt havde Henrik interesseret sig for fotografering i 6 år, men det var her at grunden blev lagt til at gøre denne hobby langt mere seriøs.