Sort hvid landskaber

Der er noget fascinerende over billeder i sort hvid. Når man tager farverne ud af et landskabsfoto forenkler man det hele, og man skal kun forholde sig til lys og skygge, og så naturligvis motivet.

Lige siden jeg som ung fotograf stod i mørkekammeret og så billedene tone frem, har jeg arbejdet med sort hvid. Den store inspiration var især den amerikanske fotograf Ansel Adams, som brugte hele sit liv på at fotografere og forfine sin teknik. Han udviklede bl.a. zonesystemet som opdeler billedet i 10-12 forskellige gråtoner fra sort til hvidt. Teknikken er kompliceret når man fremkalder film, men i dag er det noget nemmere at styre i ro og mag på computeren. Hvis man fx. arbejder med Silver Efex Pro fra Nik Software kan man arbejde direkte med zonesystemet.

Half Dome er en meget karakteristisk klippeformation i Amerikanske nationalpark Yosemite i Californien, som gennem tiden har tiltrukket mange fotografer. Det var også en af Ansel Adams yndlingsmotiver. Klippen er kæmpestor, den lodrette del som ligesom er skåret af, måler 600 meter. Klippen er i dag også kendt som logo for det kendte tøjmærke "North Face".
Yosemite National Park, California, USA (2010)

 

Fremstilling af sort hvid
Jeg optager alle billeder i RAW formatet, så det er altid i farvebilleder jeg har som udgangspunkt. Jeg synes ikke at alle billeder tager sig lige godt ud i sort hvid, men når man arbejder med dem (fx i Lightroom) er det let lige at konvertere et billede, så man lige kan se hvordan det tager sig ud uden farver. Det gør jeg som regel for, at se hvordan en sort hvid version vil tage sig ud. En af de ting som sort hvid er god til er at skabe dramatik, hvilket billederne herunder er et eksempel på.

Tyrolerfjorden, Grønland (2013)

HS108666
Kerlingafjöll, Island (2011)

IMG_1353-Edit
Kerlingafjöll, Island (2011)


 

Island er bl.a. kendt for at vejret kan vise tænder og sommetider blæser det så kraftigt at selv vandfaldene vender retning. Seljalandsfoss, Island (2012)

 

Slikgårde i vadehavet giver større aflejringer hver gang tidevandet kommer ind, og det giver med tiden mere marskland
Nationalpark Vadehavet, Danmark (2015)